Att starta eget – rätt för dig?

Innan man startar eget företag kan det vara bra att ställa sig frågan: ”Varför vill jag starta eget?” Är det för att jag vill förverkliga en dröm? Eller har jag kanske kommit på en lysande affärsidé som jag tror stenhårt på? Eller har jag tröttnat på mitt nuvarande jobb och vill slippa ha någon som säger åt mig vad jag ska göra? Hur vet jag om jag passar som egen företagare? Oavsett vad orsaken är finns det några saker du ska tänka på. För att du ska lyckas med ditt företagande måste du vara medveten om att det kommer att krävas mycket av dig. Här har vi listat några punkter vi anser vara bra förutsättningar för att lyckas.

 • lär dig starta egetDu har alltid haft en dröm om att ha eget företag
 • Du har en lysande idé
 • Du har kraft och tid att starta eget
 • Du tycker det är trist att vara anställd
 • Du är frisk och är full av energi
 • Du kan ta egna beslut och kan jobba under hård press
 • Du har intresse i marknadsföring och försäljning
 • Du har intresse i att lära dig administration
 • Du har folk i din omgivning som kan stödja dig
 • Du är villig att jobba hårt och långa dagar innan du kan få utdelning av ditt slit
 • Du är bra på att ta egna initiativ
 • Du jobbar för annat än bara pengar
 • Du är duktig på att sälja in dig själv och tror på vad du själv säger
 • Du vill framförallt vara chef över ditt eget öde

Känner du att dessa påstående passar in på dig har du goda förutsättningar att lyckas med ditt företag. Om du däremot tänker starta eget företag av följande anledningar bör du nog tänka efter en gång till.

 • Du vill tjäna pengar och bli rik utan att behöva anstränga dig nämnvärt
 • Du vill bli boss och VD och kunna glida runt
 • Du vill jobba med din hobby på heltid, vilket inte alltid går då viss hobby är bäst som hobby
 • Du vill starta eget för att ”alla andra gör det”
 • Du vill starta eget för att du tror det blir lättare än att gå till ett ”vanligt” jobb varje dag